Friday, April 3, 2009

Experienta stomatologica

Iata si prima noastra experienta la dentist pe tarimul American. Nici nu stiu de unde sa incep... Nu se compara cu nici o alta vizita la stomatolog.

Am primit un tratament extraordinar. Primul lucru a fost o radiografiere totala. Adica 18 poze la toti dintii existenti si inexistenti. Ma gindesc ce sistem bine pus la punct au astia, incit nu e de mirare ca pe toti arsii si desfiguratii ii pot identifica dupa dinti. Absolut toata lumea care merge la dentist, primeste cite o radiografiere completa la fiecare 5 ani.

A urmat apoi crearea unui 'plan de tratament', si anume identificarea starii actuale a dintilor, atit pe baza inspectiei vizuale cit si folosind radiografiile.

Pasul urmator a fost masurarea adincimii gingiilor pentru a determina daca sunt inflamate. Dentistul practic a masurat cit de ridicata este gingia peste dinte (pentru fiecare dinte se fac 6 masuratori - 3 pe interior si 3 pe exterior).

Pe final a fost curatarea placii bacteriene (detartrare). Intii cu o sonda cu ultrasunete, apoi mecanic cu o bâţăleală cu care râcâia depunerile de pe dinte.

Este o diferenta de la cer la pamint intre cum se lucreaza in America si Romania sau chiar Olanda. In America se pune foarte mult accent pe prevenire (sunt foarte incintat ca am asigurare, ca altfel ar costa binisor). In Olanda sau Romania daca nu te doare, nu trebuie sa vii la dentist -- toate interventiile fiind practic de urgenta.

Peste 3 saptamini urmeaza prima sedinta de lucru, in care imi va pune 2 plombe. Pe termen lung, vor trebui cam 5 coroane peste dinti care nu mai au radacina de ani de zile. Asa ca pe urmatorii 2 ani sunt abonat lunar la dentist.

Intre timp spalam temeinic si curatam cu ata dentara. Uraaaa :)

1 comment:

  1. ioi !..stomatologie...doctor de dinti...nu te-a durut?..ce fel era doctoru? barbat, femeie? si nu spui cit a durat..ziceai de coroane? ce coroane?iti imbraca dintii?
    pai la ritmul asta , nu-i de mirare ce bine traiesc dentistii la ei..:-P as fi curioasa cit ar costa o asemenea evaluare ( pe care ti-a facut-o ieri)..ca imi face impresia ca e totusi un lux..adu-ti amunte de Robert de Niro, in filmul unde este viitor socru, maniac, suspicios, inzestrat cu o masina blindata, echipata de parca mergea in expeditie pe Luna,si care se dovedeste a fi fost angajat la Cia...la care un vecin de-al lui zice: Am banuit eu, ca era singurul de pe strada noastra care avea inclusiv asigurare la dentist...!asa ca, fiule...fii atent ! si as vrea sa vad cum arata ata aia dentara...nu-i gretoasa???..:-O

    ReplyDelete